Menstruatie tijdens overgang

Vrouwen reageren heel verschillend en de leeftijd verschilt ook nogal. De ene vrouw begint rond de 40/45 jaar en de andere vrouw pas rond haar 50ste levensjaar met de verschijnselen van de overgang.

De hormonen schieten door je lichaam, alles wordt anders. Je bent sneller afgeleid en je hebt weinig energie.

De menstruatie kan uitblijven als je begint met de overgang. Het kan onregelmatig worden, met weken of maanden er tussen. Het kan ook heel heftig worden, zoals in de pubertijd.

Als je bezig bent met de overgang, heb je kans om de hele dagen moe te zijn en geen energie te hebben. Dat komt doordat je lichaam zo druk is met de veranderingen in je hormoonstelsel, de menstruatie veranderd en je slaapt slecht en de opvliegers vergen veel aanpassingen. Steeds heel warm en dan weer normaal of koud.

Overgang betekent ook emoties, je bent eerder van slag als er iets gebeurt wat je raakt. Als je woorden met iemand krijgt zul je merken dat je sneller gaat huilen of je helemaal afsluit. Dat komt allemaal door de veranderingen van je hormoonstelsel. Eigenlijk iets wat je als vrouw misschien nog wel kan kennen uit de periode van je zwangerschap!

Als je een film ziet, waar iets in gebeurd waar je normaal niet op zou reageren kan het zijn dat je nu maar zo gaat huilen of dat je helemaal van slag bent. Ook als je een boek leest kan dit gebeuren. Het is net als of je alle dagen tegen je periode aan zit.

menstruatie

Je bent gauw boos en je huilt heel wat af of je sluit je helemaal af voor de indrukken omdat je het op dat moment niet aankunt. Hier is ook niet zoveel aan te doen, de huisarts kan wel bepaalde medicatie voorschrijven, alleen je wordt daardoor wel wat vlakker qua emoties. 

Tot die tijd zijn er andere opties voor anticonceptie dan alleen de pil, opties met en zonder hormonen. Voorbeelden van anticonceptie zonder hormonen zijn bijvoorbeeld condooms, een pessarium, een koperspiraal of een methode met alleen progestageen zoals een minipil, hormoonspiraal of een implantatiestaafje. 

Wanneer je besluit te stoppen met de pil kan je last krijgen van overgangsklachten.

Door het stoppen met de pil merken vrouwen vooral in hun stopweek, de verandering in hun lichaam het meest. Overgangsklachten kunnen dus na het stoppen met de pil in alle heftigheid aanwezig zijn. Je reageert dan vanuit je eigen lichaam zonder de toevoeging van de pil, waardoor je reageert vanuit het lage hormoongehalte in je lichaam. Eenmaal gestopt met de pil kan je lichaam beginnen te wennen en zich aanpassen aan de veranderingen in je hormoonhuishouding. Deze fase noemen we de post menopauze.

Je zou naar de huisarts kunnen gaan en de pil weer kunnen gaan gebruiken, die vertraagd de voortgang, je blijft wel in de overgang, maar het kan iets makkelijker worden. De beslissing om iets voor de overgang te gebruiken op doktersrecept is geheel persoonlijk.

Ben ik in de overgang?
Wil je weten of je in de overgang zit of dat je bijna in de overgangsfase bent belandt, doe dan onze overgang test zodat je kunt zien in hoeverre je al in de overgang zit.