Overgang tips

Iedere vrouw krijgt er op een bepaald punt in haar leven mee te maken, de overgang.

In de overgang verandert het vrouwen lichaam op meerdere gebieden. Als u in de overgang raakt kunt u geen kinderen meer krijgen en word niet meer ongesteld. Allemaal dingen die komen kijken bij de overgang. Niet iedere vrouw heeft evenveel last van de overgang als de ander. Toch kan de overgang verschrikkelijk in de weg zitten. Natuurlijk zijn er middeltjes en trucjes om zo min mogelijk last van de overgang te hebben. Maar echt laten verdwijnen kan alleen met geduld en tijd.

Tips tijdens de overgang
Natuurlijk zijn er vele tips, de een erg effectief en de ander wat minder. Dit zal voor ieder verschillend zijn. Tijdens de overgang zult u moeten zoeken naar de tips die voor u het beste werken. Effectiviteit kan immers ook enigszins tussen de oren zitten.

  • Voeding
    Uw voeding kan een grote rol spelen in hoe u zich voelt. Extra vitamines (kies voor een goede multivitamine!) kunnen helpen evenals het minderen met koffie en alcohol.
  • Avondwandeling
    Een avondwandeling kan u helpen uw hoofd leeg te maken en een goede nachtrust te behouden.
  • Praten
    Praten over de overgang kan soms flink helpen. Het is immers niet niets. Die gehele hormoonverandering. Zoek een vertrouwenspersoon of een goede vriendin en praat over wat u allemaal ervaart in de overgang.
  • Yoga
    Yoga kan soms ontspannend werken tijdens de overgang. U zet uw denken dan op “nul” en komt heerlijk tot rust. Dit kom ook ten goede voor uw nachtrust. Ikzelf ben het meest fan van Ashtanga Yoga.

MenopauzeDe klachten voorafgaand aan de overgang zijn vaak het vervelendst. Opvliegers, stemmingswisselingen, onregelmatig ongesteld enzovoort. Tijdens de overgang is het belangrijk dat u uw balans hierin vind. Niet alleen in de gebeurtenissen maar ook dat u de overgang een plekje geeft.

De beste manieren om om te gaan met de overgang moet u zelf uitproberen. Niet alles werkt voor iedereen hetzelfde. De overgang zal uiteindelijk vanzelf overgaan maar heeft tijd nodig. U zult de overgang uiteindelijk moeten accepteren en er verder mee proberen te leven. Toch is de overgang niet niks. Het is een plotselinge verandering van uw hormoonhuishouding. Mocht het u helpen kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met uw huisarts of vertrouwenspersoon. Die kunnen u verder helpen en wellicht gerust stellen.

Medicatie en praatsessies
Tijdens de overgang kunt u verschillende dingen proberen. Zo is er verschillende medicatie op de markt die u tijdens de overgang kunnen ondersteunen, daarnaast zijn er verschillende praatsessies door heel het land van vrouwen die in de overgang zitten/raken. Wellicht kan dit voor u oplossing bieden, enkel is dit iets waar u uw eigen weg in moet vinden. Voor ieder werkt het weer anders, de een heeft baat bij een rustige gedachte voor het slapen gaan en de ander weer bij pijnstillers. Hierin moet u uw eigen weg vinden tijdens de overgang. Zodat u er goed en wel doorheen komt. Bij onraad of vragen kunt u natuurlijk altijd uw huisarts raadplegen, deze kan u doorverwijzen of eventueel een medicijn voorschrijven.

Ben ik in de overgang?
Wil je weten of je in de overgang zit of dat je bijna in de overgangsfase bent belandt, doe dan onze overgang test zodat je kunt zien in hoeverre je al in de overgang zit.